Man tror att pokerspelandet härstammar från 1500-talet och att det startade i eller runt Persien. Då som nu spelade man med kort och spelet gick ut på att bygga en hand med olika kombinationer med olika värde. Dessa olika kombinationer finns kvar än idag i form av stege, färg, par och så vidare. Efterhand växte spelvarianter av det ursprungliga spelet fram.

Så här går spelet till

I poker används en traditionell kortlek innehållande 52 kort från 2 till Ess, där 2 är lägst och Ess (Ace) är högst. Varje spelare ska försöka skapa en kombination som ger högst antal poäng varje ny omgång. Efter sista satsningen sker en så kallas showdown och spelaren med bäst pokerhand vinner. Skulle flera spelare visa samma hand är det högst kort som vinner.

 • Kortleken innehåller 52 kort där 2 är lägst och Ess är högst
 • Korten mellan 2 – 10 är värda detsamma som siffran visar
 • Korten mellan knekt och ess är värda 11 – 14 poäng
 • Spelaren med bäst kombination vinner omgången
 • Har två eller flera spelare samma kombination vinner den som har högst kort

Det finns flera olika kombinationer som kan leda till vinst: par, tvåpar, triss, fyrtal, stege, färg och så vidare. Den kanske mest kända och mest åtråvärda kombinationen kallas Royal Flush. Den innebär att spelaren har lyckats få kombinationen ess, kung, dam, knekt och tio i en och samma färg. En kombination som inte går att slå.

Par innebär att man har två kort som är av samma valör i olika färg, tvåpar betyder kombinationen två + två av samma valör i olika färg och triss innebär tre kort av samma valör i olika färg. Stege går att få på två sätt – fem kort i en följd i olika färg eller fem kort i en följd i samma färg (färgstege).

 • Vinnande kombinationer är
 • par
 • tvåpar
 • triss
 • fyrtal
 • stege
 • färg
 • kåk
 • färgstege
 • Royal flush
 • högt kort

Att spela poker online

Numera erbjuds pokerspel hos de flesta online casinon. Många pokervarianter har en så kallad tvingande insats som utgör startpotten för en omgång. Denna insats blir spelarnas incitament för att vinna omgången och pottens storlek kan också öka under spelets gång. De två populäraste pokerspelen är Texas Hold’em och Omaha Poker och dessa omfattas generellt av fyra satsningsrundor.

Så här satsar man

1. Check = man avböjer att satsa. 2. Bet = en spelare väljer att betta och övriga spelare måste satsa lika mycket om de vill hålla sig kvar (kallas för att syna). 3. Fold = en spelare slänger sina kort och är ute ur omgången. 4. Call = en spelare bettar (satsar) lika mycket som omgångens högsta bet. 5. Raise = en spelare bettar över omgångens högsta bet.

Poker och dess historia

Pokerns historia är något oviss. Något som är säkert är att spelet har utvecklats enormt mycket genom åren. Från början var det spelarna själva som satte sin prägel på spelet, medan det idag är spelutvecklarna som står för den biten. Många spel tog sin början i Frankrikes rika salonger, och när de spred sig över Atlanten kom de så småningom till Las Vegas.

Man tror dock att kortspelandet tog sin början redan på tidigt 1500-tal. Spelet byggde på samma princip som dagens varianter av poker trots att den moderna kortleken med 52 kort ännu inte var uppfunnen. Andra varianter av kortlekar, bland annat med fler kort och fler valörer, användes. Dock var det kortens olika värde som redan då styrde den vinnande handen.

Två populära pokerspel

Texas Hold’em innebär att varje spelare får två kort på hand och ett antal kort som ska läggas synliga på bordet (brädan). Efter varje satsning läggs ytterligare ett kort upp på brädan och när man kommit upp i fem synliga kort är det dags att visa sin hand. Den spelaren med bäst hand vinner hela potten.

Omaha poker är mycket likt Texas Hold’em. Omaha spelas med fem öppna kort under tre satsningsrundor. Den stora skillnaden är att spelarna får fyra istället för två kort var. Av dessa måste varje spelare skapa en hand med minst två kort i kombination med tre kort från brädan. I varianten Omaha High/Low kan även spelare med låg hand vinna.

Två spelvarianter som skiljer sig

I Seven Card Stud gör alla spelare sina bets samtidigt, innan de första korten delas ut. Varje spelare får därefter tre kort, varav ett ska vara öppet. Den spelare som har lägst valör på sitt öppna kort börjar. Man kan höja, syna och lägga sig. Om flera spelare är kvar efter sista satsningen blir det showdown och spelaren med bäst hand vinner.

En väldigt enkel form av spelet är så kallad Mörkpoker. Man tror att denna variant ligger som grund för tidigare nämnda varianter. Man spelar med fem dolda kort och efter en satsningsrunda kan spelarna byta ut valfritt antal kort om de inte är nöjda med sin hand. Finns det flera spelare kvar efter sista satsningen blir det showdown och bästa hand vinner potten.

Roliga fakta om poker

När kortspel och andra spel spreds från Europa över Atlanten var det många arbetare på Mississippiflodens ångbåtar som började spela. Uppbyggnaden av kolonier på den amerikanska kontinenten var i full gång och spelandet spred sig också till västerns salonger där skurkaktiga cowboys söp och spelade om pengar. Spelandet började ses som något fult och smutsigt av allmänheten.

Sammanfattning

Poker kan spelas i flera olika varianter, där de mest populära heter Texas Hold´em och Omaha Poker. Man använder en traditionell kortlek med 52 kort där 2 är det lägsta kortet och Ess är det högsta. Spelet går ut på att skapa en kortkombination som ger högst antal poäng. Den kombination som flest människor förknippar med poker kallas för Royal Flush.